Porsche Taycan Cross Turismo sätter höjdrekord och kniper världsrekord

Porsche besteg stundtals motorvägar med tuff terräng.

Höga höjder och bilar har alltid varit en svår kombination. Men med elbilar har höjderna blivit betydligt mer tillgängliga. Elbilar är inte lika hårt påverkade av den tunna luften, så som bilar med förbränningsmotorer.

Porsche gav sig ut på ett äventyr från Kinas lägsta punkt upp till toppen av en av världens högsta nationella motorvägar. Den 10 dagar långa utmaningen började vid Ayding Lake som ligger på en höjd av minus 218 meter och slutade på toppen av Hongtu Daban på 5 355 meters höjd över havet.

Porsche kniper därmed ett nytt Guinness världsrekord, med en resa med den högsta höjdskillnaden genomförd med en elbil. På den 2 783 kilometer långa resan steg man totalt 5 573,979 meter.

I videon nedan summerar Porsche äventyret:

Rutten Xinjiang till Tibet går genom ödsliga regioner som utmanar med extremt väder i kombination med svår och föränderliga terräng- och vägförhållanden. Med många förutsägbara och oförutsägbara risker längs vägen visade Porsche upp offroad-förmågan hos Taycan Cross Turismo.

Mobil laddstation.

Längs vägen kunde man initialt förlita sig på DC- och AC-laddningspunkterna med en effekt på mellan 120 kW och 22 kW. Under vissa delar av etappen där infrastrukturen var betydligt sämre fick man istället förlita sig på en mobil laddstation.

Relaterat: Se hur Volvo CE använder eldrift på höga höjder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.