Ny standard ska göra laddstationer tillgängliga för fler

Audi Charging Hub i Frankfurt har ett särskilt fokus på tillgänglighet.

Dålig tillgänglighet i anslutning till laddplatser är något som Svenska institutet för standarder (SIS) uppmärksammat. Nu ska en ny standard tas fram som tydliggör hur en tillgänglig laddplats bör se ut.

Det handlar om allt ifrån utformningen av platsen, till hur tung en laddkabel får vara till att snövallar inte får vara ett hinder vintertid. Riktlinjerna kommer sedan att bli ett krav i framtida upphandlingar.

– Standarden kommer att ha stor betydelse för att säkerställa tillgängligheten när man bygger nya laddplatser men också för att förbättra tillgängligheten för dem som redan finns. I dag är det svårt för upphandlare och leverantörer att veta hur en laddplats verkligen blir tillgänglig, säger Alexandra Antoni, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

Institutet menar att det idag finns laddstationer som är svåra att använda för vissa, till exempelvis om man har en funktionsnedsättning, är kort eller har nedsatt handstyrka. Arbetet har precis påbörjats och kommer att gå ut på remiss i slutet av nästa år.

Relaterad läsning: Audi öppnar laddstation i Frankfurt med fokus på tillgänglighet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.