Försäkringsbolagen: Om att försäkra din elbil

Att hitta rätt bilförsäkring till sin elbil kan kännas som en övermäktig uppgift. Prissättningen kan variera kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen. Ibland kan man spara tusenlappar per år, samtidigt är det viktigt att inte göra avkall på det som är viktigt för dig.

Idag har de stora försäkringsbolagen tagit fram särskilda villkor för elbilar. Att de täcker in komponenter som batterier och laddare är viktigt om en olycka skulle vara framme. Vi har ställt några öppna frågor till ett par försäkringsbolag, för att inspirera dig till vad du ska titta på när du jämför försäkring för just din bil.

Prissättningen av en elbilsförsäkring beror på flera faktorer, så som bilmodell, var du bor och din ålder. Ett högre inköpspris återspeglas också oftast av en högre premie, men det finns också försäkringsbolag som premierar miljövänliga bilar, och där ligger elbilen bättre till.

Försäkringar anpassade för elbilar

En elbil innehåller teknik som inte finns i traditionella bilar. Hos de etablerade försäkringsbolagen tar man hänsyn till att elbilen faktiskt har nya komponenter som bilbranschen tidigare aldrig skådat. Motorexpert Johan Granholm på försäkringsbolaget If kommenterar försäkring för elbilar:

– Det finns en liten skillnad men bara i maskinskadeförsäkringen. Där ingår de elbilsspecifika komponenterna såsom batteri för framdrivning, ombordladdare (OBC), kylsystem för högvoltsbatteri, system för energiåtervinning, växelriktare, högvoltskablage med mera.

Utöver skydd mot skador på motor och batterisystem är det värt att undersöka om försäkringen också täcker in elbilens tillbehör. Hos Moderna försäkringar arbetar produktspecialist Anna Kempe:

– Den laddkabel som medföljde vid köp av elbilen eller vid installation av laddenhet ingår i försäkringen då den är att betrakta som biltillbehör.

Mindre risk för skador på elbilen

De flesta tillfrågade försäkringsbolagen kan inte kommentera huruvida den fossila eller eldrivna drivlinan sticker ut i olycks- eller skadestatistiken. Orsaken är att man har för lite statistiskt underlag för att med säkerhet kunna se någon skillnad. Folksam har dock kunnat se en trend:

– Vi har ganska få rena elbilar försäkrade i dag. Men vi kan kanske se att det är mindre fel på elmotorer än en förbränningsmotor som kräver service och underhåll på ett helt annat sätt och har många rörliga delar, meddelar Marie Louise Ehlin vid Folksam.

– En av de vanligaste skadorna för bensinbilar är glasskador i vindrutan, sannolikt är denna skadetyp högt representerad även på elbilar, berättar Anna vid Moderna försäkringar som i dagsläget inte har utförligare statistik för elbilar.

Jämför försäkringar till elbil

Det finns flera tjänster på nätet för att jämföra försäkringar till elbilar. Här kommer ett par tips på sådana tjänster men också företag som erbjuder bilförsäkring.

FöretagTyp av tjänst
Jämför bilförsäkringar hos CompricerJämförelsetjänst
EvoliFörsäkringsbolag
Bilförsäkring OKQ8Försäkringsbolag
Länkarna i tabellen är sponsrade.

Tilläggsförsäkring

Försäkra dig ytterligare med en tilläggsförsäkring. Mot en låg kostnader kan du komplettera med extra skydd. Det kan sänka och i vissa fall eliminera självrisken på din huvudförsäkring.

FöretagTyp av tjänst
Tilläggsförsäkring hos OKQ8 (BackUp)Tilläggsförsäkring
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.