Nya bilar gör eldrivna Formula E 30% snabbare än Formula 1

Den eldrivna Formula E-klassen har nu visat upp sin nya generation tävlingsbil GEN3 Evo, som ska klara sprinten 0 till 100 km/h på 1,86 sekunder. Bilarna blir nu också för första gången fyrhjulsdrivna och får ett särskilt ”attack-läge” vid kritiska omkörningar.

De nya tävlingsbilarna accelererar 36 procent snabbare än den förra generationen, men dessutom 30 procent snabbare än dagens F1-bilar. Bilarna har en toppfart på 321 km/h. Något som vittnar om spännande lopp framöver.

För att klara av den högre prestandan har Formula E-bilarna fått nya däck från huvudsponsorn Haankook. Men man har också tagit in i hållbarhetsaspekt där 35 procent i däcken kommer från återvunnet material. Karossen har också arbetats om, med en mer aggressiv och starkare struktur som bättre hanterar luftmotståndet och skapar en mer optimerad nedåtkraft mot vägbanan.

Ett nytt kraftfullt bromskraftregeneringssystem som klarar att ta emot hela 600 kW kan återföra nästa hälften av den energin som behövs under självaste loppet i sig. För depåstoppen har man också utvecklat ett snabbladdande laddsystem som ska tillåtta 30 sekunder korta 600 kW-laddstopp mitt under loppen.

– GEN3 Evo innebär ett banbrytande kapitel i utvecklingen av Formel E, som förkroppsligar vårt engagemang för innovation och hög prestanda som uppnås på ett hållbart sätt. Med oöverträffad acceleration och en avancerad aerodynamisk design kommer vi fängsla våra förare och fans runt om i världen med verkligt överlägsna kapaciteter och prestanda, säger Jeff Dodds, chef för Formula E.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.