Så gick första eldrivna STCC-testerna på Mantorp Park

I helgen genomfördes ett första test på Mantorp Park med de nya eldrivna STCC-bilarna. Totalt kördes totalt åtta testpass och över 600 varv under två dagar. Förarna är positiva till de nya elbilarna, och ser fram emot fler spännande lopp i samband med att säsongen drar igång.

Under testerna kördes både den korta och långa slingan av banan. Snabbast runt banan var Tesla Model 3-förarna Mikael Karlsson och Tobias Brink. Det med 1:26.562 respektive 52.772 för långa och korta banan.

– Det är väldigt tidigt att dra några slutsatser av detta, men en första bra indikation att vi toppade båda testpassen. Bilarna är sjukt kul och lekfulla att köra där gatdäcken från Yokohama ger kontrollerbara sladdar när man börjar närma sig gränsen. Vi har bara naggat ytan på bilarna och det finns mängder kvar att göra. Nu väntar fler tester och en spännande kapplöpning mellan teamen inför premiären, säger Tobias Brink.

STCC-föraren Robert Dahlgren gjorde sitt absolut första varv för Cupra Sweden/PWR i en Cupra Born. Han satte femte snabbaste tiden på båda versionerna av banan.

– De första testdagarna flöt förvånansvärt bra på med tanke på att vi precis fått leverans av helt nybyggda bilar till ett nytt koncept. Jag har aldrig kört något som liknar detta när jag jämför med tidigare STCC-reglementen, V8 Supercars och Porsche Carrera Cup, berättar Robert Dahlgren.

– Bilarna har väldigt mycket effekt men låg greppnivå, det gör det körtekniskt svårt att hitta farten. Men det var riktigt kul och vi betraktade egentligen de första testdagarna som roll out för att se att allt fungerar och skapa en uppfattning om hur vi ska jobba med dem, fortsätter Robert Dahlgren.

Näst på tur står ytterligare officiella tester på Ljungbyheds Motorbana den 21-22 maj och Ring Knutstorp den 23 maj. Publikpremiären äger sedan rum på en stadsbana i Göteborg den 8 till 9 juni.

– Vi har haft två mycket produktiva testdagar där teamen har fått många varv och det är extra kul att det är så jämnt mellan alla olika förare, team och bilar. Att se en helt ny generation av elektriska tävlingsbilar på banan i händerna på våra team känns helt otroligt bra. Nu är förberedelserna igång på allvar för vår historiska elektrifiering av STCC och en intensiv period väntar för samtliga förare och team inför premiären i Göteborg, säger Micke Bern, vd för STCC.

Resultat

Testpass 1-4 – Långa banan – Topp 10

 1. Mikael Karlsson – Tesla Model 3 – Brink Motorsport 1:26.562
 2. Oliver Söderström – BMW i4 – Exion Racing +0.142
 3. Tobias Brink – Tesla Model 3 – Brink Motorsport +0.154
 4. Robert Dahlgren – CUPRA Born – CUPRA Sweden-PWR +0.158
 5. Calle Bergman – BMW i4 – Exion Racing +0.230
 6. Viktor Gustavsson – Volkswagen ID.3 – Exion Racing +0.723
 7. Jimmy Eriksson – Tesla Model 3 – Brink Motorsport +0.802
 8. Anton Marklund – CUPRA Born – CUPRA Sweden-PWR +0.930
 9. Rasmus Hedberg – Volkswagen ID.3 – Exion Racing +1.683
 10. Axel Bengtsson – Cupra Born – CUPRA Sweden-PWR +1.329

Testpass 5-8 – Korta banan – Topp 10

 1. Tobias Brink – Tesla Model 3 – Brink Motorsport 52.772
 2. Jimmy Eriksson – Tesla Model 3 – Brink Motorsport +0.073
 3. Ola Nilsson – Volkswagen ID.3 – Exion Racing +0.249
 4. Oliver Söderström – BMW i4 – Exion Racing +0.298
 5. Robert Dahlgren – CUPRA Born – CUPRA Sweden-PWR +0.362
 6. Axel Bengtsson – CUPRA Born – CUPRA Sweden-PWR +0.512
 7. Anton Marklund- CUPRA Born – CUPRA Sweden-PWR +0.682
 8. Calle Bergman – BMW i4 – Exion Racing +0.719
 9. Alexander Graff – BMW i4 – Exion Racing +0.924
 10. Måns Thalin – BMW i4 – Exion Racing +1.751
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.