Krönika: Ännu en elbil har fallit offer för en kreativ rubriksättning

Lockande rubriksättning.

Få saker skapar så mycket engagemang och rubriker i sociala medier som när det går riktigt illa för en elbil. Helst ska den brinna eller accelerera okontrollerbart. Det älskar alldeles för många tidningar att skriva om.

Varför? Jo, kortsiktigt är rubrikerna en klickmagnet för tidningarna. Mer klick betyder mer annonsvisningar vilket betyder mer pengar. Vi människor glömmer lätt var vi läste den där halvsanna nyheten så rubriksättande tidning kör på utan att oroa sig för sitt rykte. Men långsiktigt är skadan ändå bestående. För visst minns vi ändå historierna? Och visst gillar vissa att sprida dem?

Sådana rubriker har bland annat lett till att hälften av alla svenskar tror att brandrisken är större i elbilar än bensin- och dieselbilar. Något som både svenska och danska MSB kan bekräfta inte är fallet.

Det var inte heller så länge sedan vi kunde läsa om övergivna elbilar längs våra motorvägar under vinterns första snöstorm. Snön och kylan ska ha gjort att elbilarna laddades ur när de stod still i timslånga köer. Det visades sig dock inte heller vara helt sant. Det handlade om en eller två elbilister som gett sig ut med lite för små marginaler. Av totalt ett femtiotal bilar (med andra drivlinor).

Elbilen gör det igen

Exemplen är många. Den ena rubrikensättningen ibland mer kreativ och långsökt än en annan. Och idag har det hänt igen. Precis nyss. En ny kreativ rubriksättning på temat ”nu svartmålar vi elbilen för lite klick”:

Elbil körde in i husvägg i Malmö, skriver Expressen/Kvällsposten idag.

Den är så klart sann. Det är en elbil som har kört in i en husvägg. Vi kan ju så klart genast direkt komma fram till orsaken, utan att läsa artikeln:

  • Den började spontanbrinna, föraren fick kasta sig ut och elbilen fortsatte sin färd på egen hand in i väggen.
  • Eller, plötslig batteritorsk gjorde att all elektronik slogs ut och den stackars föraren kunde inte stoppa bilen.
  • Eller, den alldeles för snabba accelerationen gjorde att föraren tappade kontrollen. (Det var säkert en Tesla med åtta tusen hästkrafter!)

Nej, stopp där. Vi behöver nog läsa artikeln. Här är händelsen i ett stycke:

En person hyrde en elbil med en äldre persons legitimation. Polisen underrättades när hyrbilsfirman upptäckte sitt misstag. Polisen lokaliserade den misstänkte som försökte fly när polisen ville kontrollera denne. Det slutade med att föraren brakade in i en husvägg med elbilen vid sitt flyktförsök.

Det känns inte riktigt som elbilen är boven i dramat här. Ändå är det elbilen som får stå i rampljuset när nyheten får sin rubriksättning. Sanningen skulle ge för få klick. Ännu ett trist slag mot elbilen.

PS. Var försiktiga när ni kör elbil i Skåne.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.