Hälften av alla svenskar tror felaktigt att elbilar har en ökad brandrisk

Hälften av alla svenskar tror felaktigt att elbilar har en högre brandrisk än bilar med förbränningsmotorer. Det visar en undersökning gjord av försäkringsbolaget Gjensidige Försäkring i samarbete med Kantar Sifo.

Försäkringsbolaget tillfrågade 1000 svenskar i en omfattande riskundersökning. Hela 49 procent svarade att de tror att brandrisken är större i elbilar än bensin- och dieselbilar. 19 procent tror att brandrisken är högre i bensin- och dieselbilar. De resterande 32 procenten tror inte att det finns någon betydande skillnad.

– Rent generellt är det inte större risk att det börjar brinna i laddningsbara bilar än i bensin- eller dieseldrivna bilar. Skillnaden är att en fossildriven bil har brunnit upp på ungefär en timme, medan elbilar kan antändas på nytt en vecka efter det att branden är släckt, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring.

Idag bekämpar brandkåren bränder i elbilar på exakt samma sätt som i fossildrivna bilar: Med vatten. Utmaningen är att släcka batteriet ordentligt. Om batteriet inte är ordentligt nedkylt kan så kallad ”termisk rusning” uppstå i det brandhärjade batteriet som då kan självantända. Därför kontrollerar räddningstjänsten att man lyckats kyla ner batteriet innan man fraktar elbilen från olycksplatsen.

Det forskas dessutom brett på nya effektivare metoder för att släcka bränder i elbilar. En av de senaste tekniska inovationerna kommer från brandskyddsföretaget Rosenbauers som hittat en metod för att fylla batteripaketet med vatten inifrån istället för att kyla det från utsidan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskapen (MSB) har under året gjort omfattande undersökningar och har dragit slutsatsen att det inte finns någon ökad risk för bränder i elbilar.

– Det vi kan se från denna sammanställning är att det inte sker fler bränder i el- eller hybridbilar än bilar som använder fossila drivmedel, sa Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB i samband med den utredningen

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.