Nu kör DB Schenker tung ellastbil mellan Jönköping och Stockholm

Med en Scania R 450e ellastbil trafikerar logistikbolaget DB Schenker regelbundet Jönköping och Södertälje, en sträcka på omkring 300 kilometer. Det gör DB Schenker till det första företaget i Sverige att använda den eldrivna lastbilen från Scania för långväga transporter.

– För DB Schenker är syftet att testa och få erfarenhet av helelektriska tunga fordon i långväga reguljär trafik. Elektrifieringen av tunga fordon spelar en avgörande roll i vår omställning till koldioxidneutrala transporter och eftersom tung trafik står för de största utsläppen hos oss är det här otroligt viktigt, berättar Anna Hagberg, chef för Nätverk & Schemalagda tjänster på DB Schenker.

Den eldrivna lastbilen är utrustad för den specifika sträckan genom sju batterimoduler som ger en total batterikapacitet på 728 kWh vilket gör att ekipaget klarar den 300 kilometer långa resa utan laddstopp. Fordonet har en en totalvikt på 64 ton och en längd på 24 meter.

DB Schenkers användning av den eldrivna lastbilen är en del av E-Charge-projektet som samlar fjorton partners som tillsammans utvecklar och testar batterielektriska långväga transporter. Testerna genomförs i riktiga lastbilsverksamheter runtom i i Sverige och är anpassade efter förarnas kör- och vilotider.

Nästa fas i E-Charge-projektet är att utvärdera längre rutter. Målet med projektet att utveckla fordon och laddinfrastruktur som ska göra det möjligt att köra i 4,5 timmar, ladda i 45 minuter och sedan köra i 4,5 timmar igen.

Utöver DB Schenker ingår ABB, Chalmers, Circle K, Schenker Åkeri, Lindholmen Science park, ICA, OKQ8, Linköpings universitet, Lunds universitet, Scania, Tommy Nordbergh Åkeri, Uppsala universitet, Vattenfall och Volvo i projektet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.