Farlig miss på Smart #1 gör att säkerhetsbältet kan lossna

Finska tidningen Tekniikan Maailma (Teknikvärlden) har i ett undanmanövertest upptäckt en allvarlig designmiss i elbilen Smart #1. Tills den är åtgärdat avråder de alla från att åka tre i baksätet på bilen.

När tidningen utförde en en undanmanöver i 75 km/h timmen med tre passagerare i baksätet knäpptes säkerhetsbältet upp för passageraren bakom föraren. Anledningen var att mittsätes bältesfäste kom åt lossningsknappen på sidopassagerarens bälte. Tidningen gjorde flera tester och lyckades återskapa det med en frekvens på två av tre gånger.

Tidningen kontaktade omedelbart den finska importören av Smart för att visa resultatet av testerna. Smart har startat en egen utredning.

Illustration: Tekniikan Maailma

– Vi tar det här ärendet på största allvar. Smart har redan startat sina egna utredningar och vi kommer att berätta om det och åtgärderna så snart som möjligt, sa Smarts presschef Pekka Koski till tidningen.

En film som visar missen finns att se i Tekniikan Maailmas finska artikel här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.