Danska myndigheter bekräftar: Ingen förhöjd brandrisk hos elbilar

I våras publicerade MSB en rapport som fastslog att det inte finns någon förhöjd brandrisk hos elbilar jämfört med bilar med förbränningsmotorer. Rapporten kom efter att flera nyhetssändningar rapporterat om bränder i elbilar. De rapporterna ledde i sin tur till en falsk bild om att elbilar innebar en förhöjd brandrisk.

Samma diskussioner har pågått i Danmark. Nu har ”Beredskabsstyrelsen”, danska motsvarigheten till MSB, därför gjort en likadan granskning. Även där har man kunnat dra samma slutsats. Sedan 2018 har myndigheten undersökt bränder i el- och hybridbilar. Från det har man kunnat dra slutsatsen brandrisken är lägre än hos bilar med förbränningsmotorer.

Studien visar också att räddningstjänsten ofta lyckas begränsa branden innan den når kritiska delar av bilen, till exempel batteriet. Enligt rapporten var det endast 15 procent av bränderna som nådde en kritisk nivå.

I ett led att förbättra släckningsarbetet har myndigheten också kommit med nya instruktioner till landets räddningstjänst så att de ska vara bättre förberedda vid en insats.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.