Volvo EX30 blev större än Tesla Model Y i april – därför hade bara jag rätt

Det var längesedan jag fick så många reaktioner som när jag i april korade Volvo EX30 till listetta när jag summerade månadens nybilsregistreringsstatistik. Genom mail, kommenterar och telefonsamtal var det ett tjugotal personer som påpekade att det i själva verket var Tesla Model Y som var den mest registrerade elbilen i april.

Det var också det som alla andra rapporterade. Nu tänker jag berätta hur jag räknade, och varför jag hade rätt, och varför alla andra hade fel.

När jag redovisade statistiken för att april skrev jag att det registrerades 698 stycken Volvo EX30, och 625 Tesla Model Y. Det medan alla andra rapporterade 838 registrerade Tesla Model Y och 756 registrerade Volvo EX30.

Skillnaden ligger i hur jag, och alla andra inhämtade dessa uppgifterna. Jag plockade siffrorna ur en databas kopplad till Transportstyrelsens fordonsregister. Det medan alla andra plockade statistiken från branschorganisationen Mobility Sweden som i sin tur genom en partner plockade statistiken från Transportstyrelsens fordonsregister.

För min del faller det sig naturligt att april löper från 1 april till 30 april, och det var för detta intervallet som jag redovisade antalet registrerade fordon. Mobility Sweden har ett undantag från den regeln. Om de sista dagarna i en månad är röda dagar, överförs de till nästa månads statistik. Månaden före april avslutades med tre röda dagar.

Det betyder att april-statistiken som Mobility Sweden redovisade innehöll registreringar från 29, 30 och 31 mars samt hela april. Under de tre sista dagarna i mars registrerades det 58 EX30 och 213 Model Y vilket är differensen mellan mina siffror och alla andras. Och dessutom helt avgörande för vilken bil som knep förstaplatsen för månaden.

– Detta är och varit den vedertagna metoden för både vår och SCB:s månadsstatistik sedan decennier tillbaka. Normalt brukar det handla om ett mindre antal bilar, men tre dagar i mars motsvarade cirka 300 bilar som trillade över på april, till följd av kvartalsslut och något enstaka märke som därav stack ut med något ”större” helgleveranser, kommenterar Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden.

När man tittar på statistik så är det viktigt att också läsa det finstilta. Avvikelsen i april gjorde en stor skillnad på hur det rapporterades kring nybilsregistreringen. Volvo EX30 blev den mest registrerade elbilen i april.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.