Mysteriet med övergivna elbilar i snöstormen – var sannolikt bara en elbil

Temabild: Ladda elbilen i snö.

Till följd av veckans kyla och stora snömängder över södra Sverige kom också rapporterna om övergivna och urladdade elbilar utmed de svenska vägarna. Elbilisterna skulle helt enkelt fått slut på ström medan de suttit och väntat i timslånga köer.

Nu visar det sig att det kanske i själva verket bara rörde sig om endast en strandad elbil. Det skriver Sveriges Radio som undersökt vidare efter den egna första intervjun som också var den som gav upphov till den första omdiskuterade nyheten.

I SR:s första intervju citeras Trafikverkets representant säga att övergivna elbilar var ett stort problem på E6:an söder om Göteborg under veckans snöoväder:

– Jag tror vi har en hel del övergivna elbilar där Räddningstjänsten har tagit hand om förare och passagerare, ska vägtrafikledaren ha sagt till Sveriges Radio. Trafikledaren har senare sagt sig ha blivit felciterad.

SR har sedan följt upp uppgifterna med både Räddningstjänsten och en bilbärgare. Räddningstjänsten bekräftar att man fick hjälpa personer i en elbil som fått stopp då den blivit urladdad. Enligt bärgaren Björn Halldin som SR också talat fick han rädda upp till 50 fordon under den hektiska natten. Endast en eller två ska ha varit elbilar, enligt Björn.

Inslaget kan du höra nedan:

Vägtrafikledaren har senare skrivit en kommentar på sociala medier om intervjun och citeringen. Det direkta citatet menar han var taget ur sitt sammanhang. Han ska inte ha sagt att elbilar stod övergivna längs vägar utan att de just då hade fått rapporter om det.

Inlägget finns att läsa i sin helhet nedan:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.