Norge får rekordsnabb snabbladdare – laddar el-grävmaskiner

Norska energibolaget Eviny har gjort sig ett namn genom att öppna laddningsstationer med hög laddeffekt. Bland annat öppnade företaget Sveriges snabbaste snabbladdare vid ICA Kvantum i Sollefteå med en laddeffekt på upp till 360 kW förra året. Sedan dess har Eviny öppnat flera stationer i Sverige.

Nu testar Eviny en helt ny och ännu snabbare snabbladdare från norska Ayond. Snabbladdaren kan leverera en effekt på upp till 420 kilowatt. Det är därmed världens snabbaste snabbladdare i världen med luftkylning.

Den nya snabbladdaren ska användas till entreprenadmaskiner på Bergen Travpark där kommunen genomför ett omfattande byggprojekt. Eftersom snabbladdaren följer CCS2-standarden är det dessutom möjligt att ladda personbilar.

– För oss har det varit en spännande utmaning att vara först i Europa med en laddare på över 400 kW. Vi hoppas att laddaren ska bidra till en ännu snabbare övergång till nollutsläppslösningar inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är helt nödvändigt för att lyckas med klimatmålen, säger Joar Vik Larsen, teknisk chef på Ayond.

Snabbladdaren kan ladda två stora grävmaskiner på en lunchrast.

I Norge ska utsläppen av växthusgaser vid byggplatser halveras till 2030. En viktig del i det arbetet är att ställa om till utsläppsfria maskiner och fordon på arbetsplatserna.

– Snabbladdning är nyckeln till bra drift av elektriska entreprenadmaskiner. Vi får bättre flöde i produktionen och maskinförare kan fokusera fullt ut på uppgiften som ska utföras, utan att behöva tänka så mycket på laddning. Att flera kan ladda samtidigt med stor kapacitet är också en fördel då flera av maskinerna är direkt beroende av varandra i produktionen, säger Roger Bøe, projektledare på Sartor & Drange som är delägare i Ayond.

I Europa finns det endast en snabbare snabbladdare och det är den som Nio har öppnat i Frihamnen i Stockholm. Den använder dock vätskekylning och kan leverera upp till 500 kW i laddeffekt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.