Subaru ska lansera sju nya elbilar, tar hjälp av Toyota

Subaru Solterra.

Efter en ganska blygsam start med Subaru Solterra är den japanska biltillverkaren nu redo att satsa på fler nya elbilsmodeller. Planen är att lansera tre nya elbilar under de två kommande åren och sedan ytterligare fyra under de efterföljande två åren.

Precis som med Solterra kommer de nya elbilarna att utvecklas i samarbete med Toyota. De presenterade planerna avslöjar att de tre elbilarna blir SUV:ar. En ska tillverkas i USA på samma produktionslina som en motsvarande Toyota, och blir sjusitsig.

Toyotas elbil med sju sittplatser som ska tillverkas i USA.

Av presentationen framgår det att den andra modellen ska tillverkas i Japan, medan Subaru inte ger några ytterligare detaljer om den tredje.

Planen säger att Subaru ska erbjuda fyra elbilar 2026.

Genom att samarbeta med Toyota kommer man kunna dela på utvecklingskostnaderna, precis som man gjorde man Solterra som är Subarus motsvarighet till Toyota bZ4X.

– Genom detta tillvägagångssätt med gemensam utveckling, gemensam produktion och gemensam leverans kommer vi att säkerställa flexibilitet inom utvecklings- och produktionsområdena samtidigt som vi minskar riskerna med Toyota i en tid då det är svårt att tydligt förutse framtida trender, kommenterar Atsushi Osaki, VD för Subaru.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.