De som aldrig kan tänka sig köpa elbil har blivit färre

Laddboxföretaget Zaptec har med hjälp av Sifo genomfört en undersökning om när svensken planerar att köpa en elbil. För många ligger det beslutet en bra bit in i framtiden, visar undersökningen. 29 procent av de tillfrågade uppger att de inte kommer att köpa en elbil förrän tidigast 2028.

Det främsta skalet till att man är återhållsam är de högre inköpspriserna. Runt hälften (52 procent) uppgav att inköpspriset är det största hindret idag. Undersökningen visar också att 15 procent inte känner ett behov av att köpa bil över huvud taget och att en del (9 procent) har dåliga möjligheter att ladda hemma och därför inte överväger en elbil.

Samtidigt har andelen som aldrig kunnat tänka sig köpa en elbil minskat från 19 procent förra året ner till nio procent i år. Undersökningen visar också att 24 procent av respondenterna är osäkra eller vet inte när de kommer att köpa en elbil.

Två procent av de tillfrågade kommer att köpa en elbil i år.

– Det är tydligt att priset är en avgörande faktor för många svenskar när det gäller elbilar. Att köpa en elbil är dock en klok investering för framtiden, både för klimatet men även att det är billigare att äga. Exempelvis är driftkostnaderna betydligt lägre än för traditionella bensin- eller dieselbilar, särskilt om du har tillgång till laddning vid din bostad, säger John Wastring, försäljningschef på Zaptec Sverige.

– Vi behöver se en sänkning av inköpspriset och fler laddningsmöjligheter för att elbilar ska bli ett mer attraktivt alternativ för den breda massan. Vi på Zaptec arbetar dagligen för att påskynda utvecklingen av laddningsinfrastrukturen och göra den tillgänglig för alla, fortsätter John Wastring.

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 23–27 februari 2024. Totalt intervjuades 1082 personer i åldern 18–79 år, som kör ett fordon med fossilt bränsle (bensin, diesel, gas). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.