Sista exemplaret av Volkswagen e-Up har tillverkats

Det var längesedan det gick att köpa en fabriksny Volkswagen e-Up i Sverige men när den fanns var det en av marknadens billigaste elbilar med ett grundpris på 265 000 kronor. Även efter att modellen slutade säljas i Sverige så har Volkswagen fortsatt att erbjuda den på vissa utvalda marknader.

Men nu ser det ut som Volkswagen stoppar produktionen för e-Up helt och hållet, och samma öde följer också den bensindrivna Up. Brittiska Autocar berättar att Volkswagens fabrik Bratislava, Slovakien har producerat det sista exemplet av den lilla stadsbilen.

När Volkswagen e-Up kom 2014 hade den ett batteri på 11,7 kWh som gav en räckvidd på 160 km enligt generösa NEDC-körcykeln. Elmotorn på 60 kW (83 hk) gjorde att den lilla elbilen ljudlöst susade iväg från 0-100 km/h på 12,5 sekunder. 2022 kom den sista modellversionen av Volkswagen e-Up med ett uppgraderat batteri på 32,3 kWh och en räckvidd på hela 260 kilometer (WLTP).

Volkswagen e-Up hyllades av många som en kompakt och billig elbil för stadstrafik som kunde klara av de flesta utmaningarna i vardagen. Även Skoda hade sin motsvarighet Skoda Citigoe iV och Seat erbjöd Mii Electric.

Finns ingen ersättare

Den minsta elbilen som Volkswagen erbjuder idag är ID.3. Först om två år kommer den mindre Volkswagen ID. 2all men även den kommer inte storleksmässigt kunna matcha e-Up. En mindre Volkswagen ID.1 eller motsvarande väntas komma först om fem år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.