Eviny till Sverige med hundratalet snabbladdare – Sollefteå först med ”världens snabbaste”

Förra hösten visade ABB upp en av världens mest kraftfulla snabbladdare. Laddaren Terra 360 ska kunna leverera en maxeffekt på upp till 360 kW. Senare under hösten installerade det norska energibolaget Eviny en av de första Terra 360-snabbladdarna vid en anläggning i Norge.

Nu kommer även en första snabbladdare av märket Terra 360 till Sverige. Även här är det Eviny som står bakom satsningen när företaget idag invigde snabbladdaren vid ICA Kvantum i Sollefteå.

– I takt med att allt fler väljer elfordon ökar behovet av laddplatser. För oss är det viktigt att laddmöjligheter inte ska vara ett hinder för att börja köra på el. Eviny vill leda omställningen till elfordon genom att erbjuda de snabbaste laddarna på marknaden och då var ABB:s Terra 360 ett självklart val för oss, säger Sebastian Andersson, platschef för Eviny i Sverige.

Med en maxeffekt på 360 kW ska Terra 360 vara en framtidssäker lösning. Vid en maximal effekt ska laddaren kunna leverera tillräckligt med energi för att ge 10 mils räckvidd på tre minuter.

Laddaren i Sollefteå är placerad på en av Trafikverkets utlysta ”vita fläckar” och är därför också delfinansierad av Naturvårdsverkets initiativ Klimatklivet. För att ladda vid Eviny använder man appen Bilkraft. Priset för att ladda vid den nya snabbladdaren är i skrivande stund 5 kronor per kWh.

Hundratalet snabbladdare på gång

Invigningen markerar startskottet för Evinys intåg på den svenska marknaden. Under 2022 och 2023 planerar Eviny att installera ”ett par hundra snabbladdare” i Sverige. Vilka fler platser som Eviny tänker etablera sig på framkommer dock inte.

– Ska vi skapa ett hållbart samhälle på riktigt behöver vi handlingskraftiga företag som Eviny. Vi gläds åt att laddnätverket nu byggs ut i snabbt tempo och det ska bli spännande att höra vad förarna tycker om vår nyligen lanserade Terra 360-laddare, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.