Tesla Charging ber om tålamod – men lovar ett växande laddningsnätverk

Tesla har gått in i sparläge och omstrukturerar stora delar av sin verksamhet, det inkluderar också flera uppsägningar och omprioriteringar av projekt. I slutet av april kom beskedet att Tesla gjort sig av med stora delar av sitt Supercharger-team. Tesla skulle ändra fokus även här, och det talades först om ett minskat fokus på nyetableringar och ett större fokus på att bygga ut befintliga stationer.

I vilket fall så möttes beskedet av både kritik och en oro. Många menade att en fortsatt utbyggnad av nätverket är en nödvändighet för elektrifieringen, och på marknader som USA är det särskilt kritiskt att Tesla fortsätter sina snabba utbyggnadstakt.

Det eftersom i stort sett alla etablerade bilmärken i USA meddelat att de under nästa år komer anslutna sig till Teslas egna amerikanska laddningsstandard NACS. Där har ett växande Supercharger-nätverk varit en av införsäljningspunkterna.

Oron kring Tesla Supercharger har kanske varit som störst i USA. Till skillnad från oss i Europa, där vi elbilister har en etablerad laddningsstandard och friheten att kunna ladda på alla öppna nätverk, så är Tesla-ägare låsta till Teslas egna nätverk i USA.

Nu går för första gången Tesla Charging ut med ett officiellt meddelande för att minska oron:

– Sedan 2012 har Charging-teamet varit en pelare i Teslas uppdrag, vilket garanterar rörlig frihet och pålitliga resor. Supercharging är det största nätverket globalt, med den högsta kapitala operativa effektiviteten. Vi kommer att fortsätta upprätthålla och växa nätverket. Tack till markägare och leverantörer för ert tålamod när vi nu omstrukturerar internt, skriver avdelningen i ett officiellt uttalande.

Elon Musk meddelade parallellt att utbyggnaden kommer att fortsätta. Tesla kommer att satsa motsvarande 5,5 miljarder kronor bara i år i ren investering på både nya Supercharger-stationer och att utöka befintliga stationer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.