Kia väntas lansera en eldriven stadsbil och en liten crossover

Koncept Kia EV5.

Kia väntas lansera flera billigare elbilar under de kommande åren. Längst ner på skalan väntas två mindre modeller som tar skepnaden av en liten stadsbil och en liten suv. Det hela är en plan av totalt 15 elbilar som biltillverkaren ska lansera globalt under de kommande fem åren.

Planen har ett stort fokus på den europeiska marknaden som inkluderar allt från den nyligen lanserade toppmodellen Kia EV9 men som på sikt mycket väl kan inkludera elbilar inom hela spannet Kia EV1 till Kia EV9.

David Hilbert som är Kias europeiska marknadschef har bekräftat att Kia ”kommer ha täckning i alla större segment”.

Elbilar, en del av Kia Plan S.

Sedan tidigare erbjuder Kia elbilen EV6 på den europeiska marknaden. Nyligen visade man också upp konceptet Kia EV5 som placerar sig mellan Kia Niro EV och Kia EV6. Det konceptet var initialt lanserat för den kinesiska marknaden men förväntningen är också att även detta når Europa.

Mindre bilar i ett större segment

Men det största segmentet i Europa just nu är B-segmentet av SUV:ar. Här saknar Kia ett erbjudande, men David Hilbert ska ha sagt att det är ett viktigt segment att ge sig in i.

Tyska tidningen Autobild har tidigare skrivit att Kia väntas visa två mindre modeller redan till vintern. Dessa kan enligt tidningen få namnen Kia EV3 och Kia EV4. Men det är inte de minsta elbilarna som kan vara på gång.

Från 2025 kommer Kia börja tillverka elbilar mer lokalt. I Europa innebär det en ny produktionsanläggning som ska tillverka små och mellanstora elbilar. Brittiska Autocar förväntar sig att en av dessa minstingar kan bli Kia EV1 som tar formen av en eldriven stadsbil som ska bli en direkt utmanare till Volkswagen ID.2. som ska tillverkas i Spanien.

Dessutom förväntar man sig en mindre crossover som kan utmana den crossover-variant av ID.2 som Volkswagen också har på gång.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.