Så går det för Volkswagens hållbara ö i Grekland

Den grekiska ön Astypalea har sedan 2021 fungerat som ett laboratorium för Volkswagen med fokus på hållbar mobilitet. Volkswagen har investerat i landets fordonspark och produktion av grön energi.

De första resultaten visar nu på en lyckad satsning. Bland annat åker 25 procent av invånarna regelbundet med samåkningstjänsten Astubys som ersatt den begränsade kollektivtrafiken och öns busslinje. Till skillnad från busslinjen kör Astybus också året runt och ansluter till betydligt fler platser på ön.

Genom fordonsdelningstjänsten Astygo kan lokalborna hyra elbilar från Volkswagen eller den eldrivna skootern Seat Mo. I tjänsten ingår också elcyklar från Ducati. Allt bokningsbart genom en app.

– Under de kommande två decennierna kommer vi kunna se många av de förändringar som utgör Astypalea-projektet även i andra regioner i Europa. Särskilt imponerande är invånarnas omsvängning från inledande skepsis till stort erkännande. Detta visar att snabb omvandling är möjlig om företag, politiker och samhälle samarbetar, berättar Maik Stephan, chef för affärsutveckling i Volkswagen-koncernen.

Studien visar att 80 procent av befolkningen på Astypalea idag har en positiv syn på e-mobilitet och mobilitetstjänster. Det är en betydande förbättring jämfört med den första undersökningen i början av projektet.

Den visar också att kostnaderna idag är den direkt avgörande faktorn för att byta till elbil på Astypalea. Däremot ses inte laddningsinfrastrukturen längre som något hinder.

Nästa steg

Nästa stora steg i projektet är att förnya energisystemet på ön, som successivt ska ställas om till lokalproducerad, förnybar energi. Redan idag finns det ett mindre solkraftverk som förser vagnparken med el.

Nästa steg är ett hybridkraftsystem som består av en solkraftpark med en kapacitet på 3,5 megawatt och ett batterilagringssystem. Det är planerat att tas i drift till 2024 och kommer att täcka 100 procent av öns energibehov för e-mobilitet och upp till 60 procent av det allmänna energibehovet.

Till 2026 ska sedan energisystemet byggas ut för att i slutskedet täcka cirka 80 procent av det totala energibehovet på ön. Fram till idag har ön huvudsakligen försörjts med el från dieselgeneratorer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.