Kia överraskar med nya elbilen Kia EV5 – men oklart om den når Europa

Kia EV5.

Med bara en vecka kvar till världspremiären av den stora sjusitsiga suven Kia EV9 visar Kia nu upp ett koncept på ett mindre syskon. Den nya elbilen får namnet Kia EV5.

Det krävs en ordentlig titt på bilderna för att faktiskt se att det handlar om en ny mindre modell, och att det inte är bilderna på den stora suven Kia EV9 vi ser.

Utseendemässigt är bilarna lika, boxiga med räta linjer. Men skenet bedrar och Kia EV5 är betydligt mindre än den större EV9.

Nya Kia EV5 är i initialt planerad för den kinesiska marknaden. Modellen kommer ha premiär mot slutet av det här året. Att Kia säger ”initialt” kan tyda att man också planerar att lansera modellen på fler marknader.

– Detaljer om eventuella framtida planer för de andra globala marknaderna kommer att ges i sinom tid, skriver Kia i en kommentar.

Inspirationen till designen är hämtad från naturen. Det helt platta golvet och det generösa utrymmet i kupén skapar ett ”rum av samexistens där natur, människor och teknik kan mötas i harmoni”.

Det ska alltså vara enkelt att komma ut med Kia EV5 i naturen, och dessutom uppleva den. Ett exempel på det är de roterbara stolarna som ska göra det möjligt att beskåda de vackra omgivningarna runt bilen. Det ska helt enkelt minska tröskeln till naturen, heter det.

Som sagt nya Kia EV5 har premiär i Kina senare i år. Om konceptet kommer till Europa återstår alltså att se.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.