BMW ska lansera sex nya elbilar på två år

I en tid då en del biltillverkare sänker sin elbilsmål finns det andra som tror på sina produkter och håller kvar vid målen, eller skruvar upp dem. BMW har sedan 2021 haft målet att hälften av alla bilar de säljer 2030 ska vara elbilar.

Nu går BMW-chefen Oliver Zipse ut och försäkrar aktieägarna om att bolaget står fast vid sitt mål: ”2030 ska helelektriska fordon stå för ungefär hälften av våra leveranser. Vi är fortsatt beslutna i detta mål och styr uppgången i linje med efterfrågan”.

BMW räknar med att försäljningen av elbilar kan ta rejält med fart i samband med lanseringen av de nya Neue Klasse-modellerna nästa år. Detta är BMW:s nya generation elbilsplattform med längre räckvidder, snabbare laddning och lägre kostnader.

Initialt har BMW visat upp två elbilar i serien. Detta är Vision Neue Klasse som ligger till grund för nya eldrivna BMW 3-serien samt Vision Neue Klasse X som ligger till grund för en större SUV.

BMW Vision Neue Klasse hade premiär på IAA Mobility München.

– Dessa två är ryggraden i Neue Klasse. Inom 24 månader efter produktionsstart kommer det att finnas minst sex olika modeller på marknaden, berättade Oliver Zipse i samband med mötet.

Produktionen av SUV:en kommer att starta i slutet av 2025 vid en produktionsanläggning i Ungern. Sedanen kommer sedan sättas i produktion i tyska München samt i Kina under 2026. Under 2027 kommer de två modellerna dessutom att tillverkas i Mexiko.

– Våra kunder frågar mig, hur långt kan jag köra på el och hur snabbt kan jag ladda min bil? Jag kan säga till dem: minst 30 procent längre och 30 procent snabbare. I praktiken betyder det att det bara tar tio minuter att ladda din bil med 300 kilometer i körsträcka, knappt tillräckligt med tid för att ta en kaffe, sa Zipse om Neue Klasse.

Förra året levererade BMW 375 000 elbilar, en ökning med 75 procent mot förra året. Idag erbjuder man 15 elbilar inom gruppen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.