Honda helt övertygade om att elbilar är framtiden – här är planen

Honda har som mål att alla bilar som märket säljer globalt 2040 ska vara utsläppsfria. Honda blickar nu framåt och presenterar en plan för att lansera flera attraktiva elbilar och positionera sig som ett starkt elbilsvarumärke. Honda fördubblar investeringarna i nästa generations elbilar som också kommer innebära nya höga marginaler.

Satsningen på elbilar illustreras genom den globala Honda 0-serien som kommer att bestå av sju elbilar som ska lanseras fram till 2030. Den inkluderar både stora och små modeller. Serien kommer först lanseras i Nordamerika med start 2026 och följas av en global utrullning.

Först ut är en slank sedan inspirerad av konceptet Saloon, som sedan följs av en mellanstor suv och en instegssuv.

Honda 0 – elbilar som når hit.

Honda kommer också att introducera totalt 10 elbilar i Kina fram till 2027. Det inkluderar också lanseringen av den nya Ye-serien som visades upp tidigare i år. Totalt kommer Honda erbjuda 10 elbilsmodeller till 2027 bara i Kina.

Honda planer för Kina.

I Japan kommer det att finnas ett fokus på mindre kompakta eldrivna modeller. En mini-skåpbil vid namn N-VAN e: kommer att säljas i Japan med start i höst. Fler mindre elbilar i samma stuk kommer följa efter och Honda planerar dessutom att introducera dem till fler marknader där de efterfrågas.

Små elbilar i Japan.

– Detta kommer också att inkludera introduktion av mini-elbilar för personligt bruk 2025 såväl som små elbilar som betonar ”körglädjen” 2026, skriver Honda om de små elbilarna.

Genom Honda Mobile Power Pack som är några sorts batterimoduler kommer Honda också elektrifiera motorcyklar. Den första eldrivna motorcykeln som kommer få två sådana utbytbara moduler visas i år. Framåt följer också mindre fyrhjuliga modeller med samma tänk med utbytbara batterimoduler.

Från 19 115 till 2 000 000 elbilar

Honda planerar att investera runt 10 biljoner yen (motsvarande 690 miljarder kronor) under en tioårsperiod framåt, till då en fullfjädrad popularisering av elbilar förväntas börja.

Honda har dessutom som mål att minska produktionskostnaderna med runt 35 procent fram till 2030, vilket innebär att elbilarna kommer vara enormt lönsamma för biltillverkaren – och vara i paritet eller över bilar med förbränningsmotorer.

Målet är att nå en årsproduktion med två miljoner elbilar till 2030. Förra året sålde Honda 19 115 elbilar globalt.

– År 2030 är i princip bara fem år bort. Så vi måste påskynda vår aktiviteter, kommenterar Hondas VD Toshihiro Mibe.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.