Rykten: Kia EV3 och EV4 på gång – visas till vintern

Kia EV5.

Sedan lanseringen av Kia EV6 fortsätter den sydkoreanska biltillverkaren att expandera portföljen i serien. I den absoluta toppen placerar sig Kia EV9 som hade premiär tidigare i vår.

Nyligen visade Kia också upp den mindre Kia EV5 som är planerad för den kinesiska marknaden. Men i planeringen finns också ännu mindre modeller, som väntas komma till Europa nästa år. En av dessa får namnet Kia EV4 och tar formen av en kompaktsuv.

Bakom uppgifterna står tyska tidningen Autobild som förväntar sig att modellen kommer mäta 4,2 meter i längd och designmässigt låna inslag från den rundare Kia EV6 och den mer boxiga Kia EV5.

Konceptet Kia EV5 påminner om en liten Kia EV9.

Grunden till Kia EV4 är självklar. Den kommer bygga på E-GMP-plattformen som också sitter i Kia EV6. Det möjliggöra en batteristorlek på mellan 58 och 77,4 kWh. Enligt Autobild är det inte en omöjlighet att Kia EV4 kan få en räckvidd på över 500 kilometer om det får det större batteriet.

Uppgifterna säger också att Kia EV4 kan visas upp i slutet på detta året, eller tidigt 2024. Lanseringen blir sedan troligtvis mot slutet av 2024.

Kia EV3 med produktion i Europa

Kia har tidigare bekräftat att man kommer börja tillverka elbilar mer lokalt med fokus på modeller som är anpassade för de specifika marknaderna. För Europas del innebär det små och mellanstora elbilar. Dock med planerad produktionsstart först 2025. En möjlig kandidat till att rulla ut från produktionslinan kan vara en Kia EV3 som verkligen tar Kia in i småbilssegmentet.

I augusti förra året avslöjade BorgWarner som är Hyundai-koncernens leverantör av drivlinor att man tecknat ett avtal om leverera motorer till koncernens elbilar i A-segmentet. En första sådan elbil ska gå i produktion efter sommaren 2024, står det att läsa i pressmeddelandet. Det handlar då om en mindre elmotor med en 400-voltsarkitektur som kan leverera en toppeffekt på 135 kW.

Även Hyundai väntas lansera minst två mindre elbilar för den europeiska marknaden under 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.