Energiministern: Stöden räcker för att ge hela Sverige snabbladdare till elbilar

Pressbild: Volkswagen

Elbilarna ökar betydligt snabbare i antal än vad utbyggnaden av publika snabbladdare sker. Under det senaste året har flera aktörer kommunicerat nya planer på att snabbt bygga ut sina nätverk. Men det sker inte tillräckligt snabbt.

Det finns fortfarande vita fläckar på kartan där vi behöver fler snabbladdare. SVT har pratat med energiminister Khashayar Farmanbar om hur utbyggnaden ska säkras för att vi snabbare ska få fler snabbladdare i hela Sverige.

Det är just investeringsstöden som står i fokus för den svenska utbyggnaden, förklarar energiministern. Det utlyses av Trafikverket som fördelar pengar till den som vill bygga snabbladdare på utvalda platser. En del företag menar att stödet inte är tillräckligt. Regeringen menar däremot att stödet på sikt kommer bli lönsamt för bolagen som investerar i infrastrukturen.

– Vi måste jobba tillsammans och regeringen har utlyst ett väldigt förmånligt investeringsstöd. Sverige har en stor andel nyregistrerade elbilar vilket gör att det kommer bli mer och mer attraktivt för bolag att sätta upp snabbladdare, säger Khashayar Farmanbar till SVT.

Samma diskussion om att stöden inte varit tillräckliga har också pågått i Norge. Då löste man det genom utökade samarbeten mellan nätbolag, elhandelsbolag och möten mellan politiker, kommuner och bensinstationer.

Ett upplägg som är intressant enligt energiministern. Men i Sverige är det fortsatt just investeringsstöden som står i fokus för den svenska utbyggnaden.

Vad kommer då först, undrar reportern: Elbilen eller snabbladdaren?

– Optimalt kommer båda samtidigt, för då väntar ingen på den andra, säger Farmanbar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.