Nya milstolpen: 25% elbilar på Norges vägar

Elbilar i Norge.

Elbilarna utgör en allt större andel av den totala fordonsflottan registrerade för trafik i Norge. Nu har landet nått en andel på 25 procent. Elbilen är den tredje största fordonsgruppen, tätt i hälen på bensinbilen.

Samtidigt ligger andelen elbilar i nybilsförsäljningen på 90 procent så ett stundande övertag är inte långt bort. Totalt finns det nästan 715 000 elbilar i Norge, bara femtiotusen färre än antalet registrerade bensinbilar.

– Det är en milstolpe i norsk bilhistoria, och understryker det höga tempot i elektrifieringen av bilparken. Norge är världsledande på andelen elbilar, ingen annan kommer i närheten. Den förskjutning vi har sett de senaste åren hade aldrig skett utan incitament och skatter som har påskyndat utvecklingen, säger direktör Øyvind Solberg Thorsen på Upplysningsrådet för vägtrafiken (OFV).

På 24 år har fler än en miljon bensinbilar försvunnit från den norska fordonsflottan. Genom skatteförändringar 2007 växte antalet dieselbilar snabbt i landet, men nu minskar också dessa relativt snabbt enligt OFV.

– Få hade trott att den här utvecklingen skulle ske så snabbt. Inte heller att runt en miljon bensinbilar har försvunnit sedan 2000. Så nu finns det nästan lika många elbilar som bensinbilar, fortsätter Solberg Thorsen.

Bara elbilar från 2025

Den norska regeringen har som mål att alla nya bilar som säljs från 2025 ska vara elbilar, men andelen elbilar nybilsförsäljningen har för tillfället planat ut på runt 90 procent.

– Utplaningen kan vara ett tecken på att vi inte kommer att nå detta mål till årsskiftet och troligen inte heller under 2025. Det är desto viktigare att myndigheterna är försiktiga med att röra vid de elbilsincitament vi fortfarande har, säger Solberg Thorsen.

– Vi ska också komma ihåg att vissa fortfarande behöver något annat än vad dagens elbilar och infrastruktur erbjuder. Det kan vara bra att ha i åtanke ett tag framöver. Vi kanske borde ställa frågan om 90-95 procent elbilar i nybilsförsäljningen är tillräckligt hög för tillfället, tillägger Solberg Thorsen.

Motsvarande andel elbilar av det totala beståndet personbilar i Sverige var vid årsskiftet 5,9 procent, enligt statistik från Trafikanalys.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.