Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Eldrift

Nu händer det: Bensinstationerna storsatsar på snabbladdning till elbilar

Nu satsar allt fler bensinstationer på snabbladdning till elbilar. Satsningen utmanar de redan etablerade snabbladdningsoperatörerna och blir ett sätt för bensinstationerna att fortsätta locka till sig bilister. För att utmana de etablerade operatörerna vill man göra laddningen enkel och tydlig.

Tidigt ute var Circle K som på flera stationer ställt upp egna snabbladdare under det senaste året. Laddarna har en effekt på mellan 150 och 300 kW och för tillfället är det dessutom gratis att ladda.

Redan 2019 gick Circle K ut med att man skulle bli störst på snabbladdning till elbilar. Idag finns de första snabbladdarna utplacerade i bland annat Göteborgsregionen, Malmöregionen, Linköping och norra Stockholm men också på flera orter i Danmark.

Tätt efter följer OKQ8 som ska bygga 800 laddpunkter fördelade över 300 stationer fram till 2026. Stationerna bygger man i samarbete med Skellefteå Kraft. Varje snabbladdare kommer att erbjuda två laddpunkter med en totaleffekt på 150 kW. Under de två första åren kommer man att bygga totalt sex laddpunkter per station i den inledande fasen, uppger OKQ8 i ett meddelande till Allt om Elbil.

I höst öppnar de första laddarna på åtta stationer. Dessa är Sollentuna, Örebro, Hägersten, Tystberga, Ödeshög, Kungsbacka, Huskvarna och Bäckebol.

OKQ8 har lovat att det ska vara minst lika enkelt att ladda som att tanka bensin. Därför kommer OKQ8 ta emot kortbetalning vid sina laddare. Dessutom ska prissättningen vara tydlig och transparent.

I början av den här månaden kunde Preem avslöja att man också satsar på ett större nätverk med snabbladdare vid sina stationer. Inledningsvis ska Preem utrusta sina stationer med fyra till åtta laddpunkter med en effekt på 150 upp till 300 kW. Utbyggnaden sker med laddoperatören Recharge och man har lovat en utbyggnadstakt om 15-25 stationer årligen med byggstart så snabbt som möjligt. Även Preem kommer att kunna erbjuda kortbetalning på sina stationer.

I Norge går det snabbt framåt

I vårt grannland Norge går utbyggnaden av laddare på bensinstationer i rasande takt. På vissa stationer har till och med traditionella bensinpumpar blivit ersatta av snabbladdare, något som Youtuber Björn Nyland visar i nedan video.

Annons.


Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Tesla har länge haft ett rekommendationsprogram där Tesla-ägare kan få belöningar genom att rekommendera andra till att köpa en Tesla. Belöningarna har varierat genom...

Elbil

I veckan rullade den första leveransklara pickupen Rivian R1T av produktionslinan i Normal, Illinois. Därmed vann Rivian kampen om att vara först om att...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons