Nu satsar Frankrike allt på elbilar – i pakt med landets biltillverkare

Elbilar som hyrbilar i Frankrike.

Frankrike ska nu definitivt ställa om till ett land med elbilar. Det meddelar den franska regeringen, som under dagen undertecknat ett omfattande paket med bilindustrin för att nå nya rekordnivåer i försäljning och tillverkning av elbilar.

– Prioritet ges åt elektrifieringen av den franska fordonsflottan. Detta är huvuddraget i det avtal som undertecknades under förmiddagen idag mellan regeringen och fordonsindustrin, förklarar Brice Donadille, journalist för Le Parisien. Under de kommande fem åren kommer försäljningen antalet elbilar att femdubblas i landet.

I början av året var 19 procent av alla nya bilar en elbil. Frankrike vill genom det nya avtalet nu säkerställa att andelen nu växer. Regeringen har kommit överens med branschen om ett delmål om en årlig försäljning på 800 000 elbilar 2027, det upp från 2022 års nivåer på 200 000 elbilar.

Under samma period ska biltillverkarna också öka försäljningen av eldrivna transportbilar och lätta lastbilar. Det från 2022-års nivå på 16 500 fordon till 100 000 årligen under samma tidsperiod.

Regelverket innebär också ett ökat fokus på inhemskt producerade elbilar. Av de elbilar som säljs i Frankrike idag är endast 12 procent tillverkade inom landet.

– Valet som måste göras är om vi vill vara ett land av (bil)producenter eller ett land av konsumenter. Vi har valt att vara en stor elbilsproducent, sa finansminister Le Maire på en presskonferens utan att gå in på närmare detaljer.

Avtalet mellan regeringen och branschen ställer också krav på att det ska finnas 25 000 stationer med snabbladdare längs de stora vägarna och i storstäderna.

– Den franska bilindustrin och regeringen är på väg att ge sig in på en resa utan återvändo. Genom det strategiska kontraktet med fordonsindustrin för perioden 2024 och 2027 förbinder sig undertecknarna att satsa fullt ut på elbilar med hela sin mankraft med 350 000 anställda och 50 miljarder dollar i exportvärde, kommenterar Brice Donadille.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.