Elbilar som kommer 2018

Tesla Model 3

Inom tre år kommer det finnas uppåt 80 stycken eldrivna bilmodeller att välja mellan i Sverige. Det är ungefär en femdubbling jämfört med dagens utbud. Så det blir några spännande år framför oss, där många nya modeller släpps. De flesta modellerna kan just nu kännas långt bort.

Mycket kan nog också hända under 2018, det lär nog bli minst två eller tre uppstickare som inte är kända idag (december 2017) som helt plötsligt dyker upp under året.

Året 2018 med elbilar

Foto: Nissan Leaf 2018

Men 2018 blir ett spännande år, och ett år där flera mer prisvärda elbilar släpps i Sverige. Elbilar som kommer ha lång räckvidd, en godtagbar storlek och ett överkomligt pris.

Nya Nissan Leaf 2018

Två bilmodeller, som redan börjat med leveranser till utanför Sverige är Tesla Model 3 och nya Nissan Leaf 2018. Här har vi två bilar, från två tillverkare som under en tid tillverkat elbilar – och det väldigt framgångsrikt. Både Tesla och Nissan toppar sedan tidigare försäljningslistor.

De båda nya modellerna kommer ha en räckvidd på ungefär 30-35 mil i grundutförande. Det svenska priset för Model 3 är just nu okänt, men tros landa på omkring 450 000kr före miljöbilsbonus, Nissan Leafs grundpris är 375 000kr. Model 3 kommer börja levereras till Sverige i början av 2019, Leaf kommer redan nå svenska köpare i början av 2018.

Fler efterlängtade modeller?

Opel Ampera-E och Hyundai Inoiq Electric

Opel Ampera-E

Opel Ampera-E är ytterligare en efterlängtad bilmodell, med en räckvidd på 52 mil som har potential att dominera marknaden framöver. Opel, som redan lanserat bilen i Norge har haft enorma leveransförseningar, vilket gjort att många köper dragit tillbaka sina beställning.

Det råder oklarheter kring när (och ibland om!) leveransen till Sverige påbörjas, men troligtvis kommer den nå oss under 2018.

Huyndai Ioniq

Hyundai Ioniq lanserades visserligen sent 2017, men når antagligen kunder i volym under 2018. Med en räckvidd på 28 mil och en prislapp 372 000kr tros det bli en bil som ändå kan locka marknadsandelar.

Hyundai nöjer sig dock inte där, framåt sommaren kommer också en SUV från tillverkaren. Hyundai Kona kommer nämligen som ett eldrivet alternativ. Kona kommer med två batteripaket, ett på 42 samt ett på 64 kWh där det större batteriet tros ge ett en räckvidd på 40 mil. Priset ska vara överkomliga 300 000kr.

Elbilar från Tyskland – BMW och Audi

BMW i3 och i3s

Veteranen BMW i3 kommer under 2018 i en uppdaterad version och kommer gå under namnet i3s. S:et står för sport, och bjuder på mer kraft, 20-tumshjul, bredare däck och sportigare fjädring. Räckvidd uppskattad till 28 mil mot nuvarande 20 och en prislapp på 375 000kr.

Audi e-tron concept

BMW är inte den enda nya tyska elbilen under 2018, Audi kommer nämligen lansera sin första elbil under året – troligtvis i samband med motormässan i Geneve i mars.

Audi e-tron quattro kommer att lanseras som en direkt konkurrent till Tesla och tros bli en stor succé. Bilen är en stor el-SUV med ett batteripaket på 95kWh och ska ha en räckvidd på 50 mil enligt uppgifter. Pigg ska den också vara med sina 0-100 km/h på 4,6 sekunder. Priset är oklart, men Audi har sagt att det ska vara lägre än Teslas prisbild för motsvarande SUV.

Jaguar kommer också med en elbil

Prototyp av I-Pace från Los Angeles Motor Show

Audi är inte det enda företaget som nyetablerar sig som elbilstillverkare. Under 2018 kommer Jaguar med sin I-Pace. Bilen ska vara en direkt utmanare till Tesla Model X som kommer redan till sommaren. Det är en prestanda-SUV med sportsbilsegenskaper med palts för 5 personer och ett rejält bagageutrymme.

I-Pace ska ha en räckvidd på 50 mil och kunna göra 0-100km/h på 4 sekunder. Troligtvis kommer den hamna i nivås med Audis elbil, prismässigt, alltså något lägre än Teslas prisnivåer i premiumsegmentet.

Bilen kommer att produceras i en begränsad volym, och för att säkerställa att man får en bil kan man lägga en deposition hos Jaguar på 10 000kr.

Diskussion: Fler modeller?

Givetvis tror vi på fler bilmodeller under 2018. Har du fler att tillägga? Använd gärna vårt forum för att diskutera bilar som kommer 2018.

Få vårt nyhetsbrev gratis – med nyheter om elbilar

Nyhetsbrevet utkommer ungefär en gång i månaden.


Uppdaterad: 2018-01-02

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.