Nya elbilen Zeekr Mix avslöjar Zeekrs framtida hemligheter

Tidigare i år visade Zeekr upp det första av sin mindre eldrivna minibuss Zeekr Mix. Då framkom inte så mycket detaljer, men nu avslöjar Zeekr mer om Mix, och de framtida möjligheterna som gömmer sig i den nya plattformen under karossen.

Det unika med Mix är att den bygger på en vidareutveckling av Geely-koncernens SEA-plattform som bland annat också sitter i vissa Volvo-modeller. Vidareutvecklingen har gett plattformen namnet SEA-M, och den är nu anpassad för minibussar, robottaxis och kommersiella fordon.

Zeekr beskriver Mix som ett intelligent ”vardagsrum” på hjul med en rymlig interiör. På längden mäter Mix 4,7 meter med en hjulbas på 3 meter och en markfrigång på 39 centimeter. Plattformens platta golvet, ett högt förhållande mellan hjulbas och längd gör att Mix har fått en kapselliknande kaross som maximerar det interiöra utrymmet.

Zeekr lyfter fram en ytterligare höjdpunkt med den nya modellen. Bland annat den snäva svängradien på mindre än fem meter som är möjlig genom steer-by-wire-teknik. Dessutom gör tekniken det möjligt att koppla bort ratten i framtiden när bilen väl kan köras helt autonomt.

Det blir tydligt att Mix och SEA-M-plattformen är en demonstration på Zeekrs framtid inom autonoma fordon, med ett fokus på både persontrafik men också i det helt nya (för Zeekr) affärsområdet med kommersiella fordom som exempelvis logistiklösningar – och då på sikt förarlösa sådana.

Men Zeekr Mix är alltså biltillverkarens femte modell. Det har avslöjats att motorn har en effekt på 310 kW (422 hk), men i övrigt finns inga övriga kända detaljer. Mer information utlovas närmare lansering – och det gäller också om den är aktuell för lansering i Sverige.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.