Tesla: ”Vår självkörande mjukvara är klar för Europa” – testad av Trafikverkets rådgivare

Foto: Rikard Fredriksson.

Teslas mjukvara för självkörande bilar, FSD Beta, har under de senaste veckorna skapat stora rubriker i USA. Den senaste versionen har helt enkelt imponerat, och självförtroende är dessutom högt hos Tesla som meddelat att man ska visa upp en robottaxi den 8 augusti.

Mjukvaran ska också på sikt komma till Teslas bilar i Europa och den senaste tiden har Tesla testat mjukvaran på vägar runtom på kontinenten. Dessutom har Tesla bjudit in myndigheter för demonstrationer. Svenska Trafikverket är en av alla myndigheter som kunde ta del av en demonstration i Tyskland i veckan.

– Idag demonstrerades jag Full Self Drive i ett Tesla-testfordon på tyska vägar. Imponerande mjuk och naturlig körning, berättar Rikard Fredriksson, rådgivare på Trafikverket som bjudits in för att testa mjukvaran.

– Ännu en spännande dag på jobbet. Vi åkte 45 min från München centrum till flygplatsen, och föraren fick gripa in en gång när bilen bredvid inte ville släppa in oss när två filer gick ihop, fortsätter Fredrik i ett inlägg om upplevelsen.

Elon Musk har också gett en kommentar kring veckans provkörningar. Där han menar att Tesla nu är redo att lansera mjukvaran i Europa.

– Vi anser att version 12 är redo för övervakad FSD i vänsterstyrda-länder. Högerstyrda kommer att ta lite längre tid, skriver Elon som en kommentar till provkörningarna i Tyskland.

Elon Musk har tidigare talat om utmaningarna med självkörande teknik i Europa jämfört med USA. Dels krävs helt andra tillstånd i Europa, och så skiljer sig trafikregler, skyltning, vägmarkeringar och språk mellan de europeiska länderna.

Utmaningarna med Europa tycks alltså nu vara en nöt som Tesla knäckt. Det som återstår är att få rätt godkännande så att den kan rullas ut. Någon tidsram ges dock inte.

Villkoret för den självkörande mjukvaran är att den övervakas av föraren. En demonstration av version 12 av FSD Beta kan du se nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.