Dansk polis ska börja köra elbilar – har köpt in 10 stycken Volkswagen ID.4

Danska polisen ska nu prova elbilar. Inledningsvis rör det sig om 10 stycken målade Volkswagen ID.4 GTX som ska användas av patrullerande poliser.

– Vi vill gärna hjälpa till att sätta standarden för omställning till miljöfordon i vårt utryckningsarbete, samt ligga i framkant med att skaffa egna erfarenheter på en marknad där det snart kommer att bli svårt att få tag på den typ av fordon vi normalt använder, säger Jens Yndgaard, centrumchef CFM, Rikspolisen.

De tio elbilarna kommer att fördelas på fyra stycken olika polisdistrikt. Varje distrikt har olika behov vilket ger ett brett perspektiv på testandet. Bilarna kommer bland annat rulla i två distrikt på Jylland samt i två distrikt i och runt Köpenhamn.

– Det är stor skillnad på körbehoven i de olika distrikten. I vissa distrikt kör patrullerna många kilometer varje dag, medan de i andra kör något mindre. Med tester i flera polisdistrikt blir vi mer medvetna om de olika behoven, fortsätter Jens Yndgaard.

Målet är att samla så mycket erfarenheter som möjligt, för att se om det är möjligt för patrullerande poliser till att byta till elbilar. Resultatet kommer att vara vägledande för framtida beslut om inköp av nya bilar. De tio elbilarna väntas fortsätta vara i drift även efter testperioden om testerna visar sig framgångsrika.

Fler Polismyndigheter provar el

Det är inte bara den danska polisen som provar el. Den svenska polisen började redan köra elbilar 2017 men då främst för kortare arbetsresor i samband med administrativa ärenden och vid civil tjänst.

Pressbild: Volkswagen

Ett av de större inköpen av elbilar inom ett polisväsende i Europa står den tyska polisen för i delstaten Niedersachsen. De köpte förra året in 215 Volkswagen ID.3 som går som utryckningsfordon.

Volkswagens grekiska experimentö Astypalea där man byter ut alla transporter till eldrivna motsvarigheter tillsammans med hållbar energiproduktion har givetvis också en poliskår som kör elbilar. Där är det Volkswagen ID.4 som gäller.

Samma resa gör amerikanska poliser, men då är det så klart amerikanska bilmärken som gäller. Förra året köpte New York-polisen in 184 Ford Mustang Mach-E och på gång var också ett inköp av 250 Tesla Model 3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.