EU-utredningen om kinesiska elbilar är ”fläckad och förutbestämd”

Temabild.

EU håller för fulla muggar på att granska kinesiska elbilstillverkare, och huruvida de är subventionerade av den kinesiska staden. Något som man menar gör det möjligt för tillverkarna att konkurrera på den europeiska marknaden med oschyssta villkor.

Europeiska kommissionen inledde en utredning förra september och planerar att införa strafftullar på de kinesiska elbilarna som importeras till EU om det visar sig att de är subventionerade. Den kinesiska branschorganisationen CCCME som verkar för export- och import av tekniska produkter ryter nu ifrån.

Organisationens vice ordförande Shi Yonghong oroar sig för att resultatet av granskningen skulle visa sig bli ”snedvriden och objektivt vinklad”, skriver Reuters. Det framförde Shi som representerade 12 av de kinesiska elbilstillverkarna under ett möte med kommissionen.

Granskningen inkluderar nämligen BYD, Geely och SAIC, men inte de största exportörerna Tesla och Renault menar Shi. Istället har man ”bara valt ut tre kinesiskt ägda tillverkare för att komma fram till förutbestämda slutsatser om subventionering”.

– Detta partiska urvall har fläckat hela undersökningsprocessen, sa Shi. Dessutom menar man att föreningen saknar insyn i undersökningen.

Europeiska kommissionen håller inte med om kritiken:

– Europa följer reglerna, inom sina gränser och globalt. Denna antisubventionsutredning är grundlig, rättvis och faktabaserad, sa en talesman för kommissionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.