Sverige trea på elbilstoppen i Europa Q1 2024 – se statistik land för land

Branschorganisationen ACEA har precis publicerat den europeiska fordonsstatistiken med nyregistreringar av personbilar för mars. Vi kan nu äntligen summera det första kvartalet för detta året. På EU-nivå slutade kvartalet med 332 999 nya elbilar, vilket blir en ökning med 3,8 procent mot samma kvartal föregående år.

Ser vi till andelen elbilar i den totala registreringen landar vi på 12 procent. En nedgång på 0,1 procentenheter från samma period förra året. Sett till andelen elbilar i Europa så kommer Sverige på tredjeplats i Europa, och på andraplats inom EU. Till antalet elbilar placerar sig Sverige på sjundeplats i Europa, och femteplats inom unionen.

Antalet nya elbilar varierar stort över olika marknader, och i jämförelse med samma period förra året är också variationen stor inom respektive marknad. Statistiken visar att en del marknader har en stadig tillväxt med nya elbilar där både antalet och andelen ökar. En del marknader är något svalare, medan andra tappat mot förra året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.