CATL visar nytt koboltfritt batteri – ger elbilar med 1000 km i räckvidd

Batterigiganten CATL har i samband med bilmässan i Beijing visat upp sitt nya elbilsbatteri Shenxing Plus. Det är baserat på den billigare och stabilare batteritekniken litiumjärnfosfat (LFP) och är således ett batteri helt fritt från kobolt och nickel.

Trots att batteriet är av just batteritypen LFP så uppvisar det prestanda som på många plan är bättre än dagens mer högpresterande batterier baserade på dyrare tekniker. När det kommer till snabbladdning så uppfyller det 4C-kravet, alltså en full laddcykel på 15 minuter.

Katoden i Shenxing Plus har CATL optimerat ner på nanopartikelnivå och anoden består av ett egenutvecklad 3D-bikakeformat material vilket ökar energitätheten. Samtidigt bevakar tekniken i batteriet noggrant volymexpansionen i batteriet under laddnings- och urladdningscykler för att säkerställa optimala prestanda.

Batterisystemets energitäthet överstiger för första gången 200 Wh/kg och når 205 Wh/kg, vilket kommer göra räckvidder på över 1000 kilometer till verklighet, lovar CATL. Dessutom ska det vara möjligt att ladda på med 600 nya kilometer på 10 minuter.

– Detta gör det möjligt för nya elbilar att inte bara möta pendlingsbehov i stadsområden utan även klara av långdistansresor mellan provinser, skriver CATL i sitt pressmeddelande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.