Här byggs Nissans pilotanläggning för solid state-batterier

För omvärlden kanske det här ser ut som en byggarbetsplats till något flådigt kontorshotell i industriell anda, men i själva verket handlar det om något helt annat. Det här ska bli Nissans pilotlinje för tillverkning av solid state-batterier. Alltså batterier med fast istället för flytande elektrolyt.

Nissan bjöd in en handfull journalister till att ta en titt på uppbyggnaden den unika produktionslinjen. Fabriken är belägen i japanska hamnstaden Yokohama några mil söder om Tokyo.

Anläggning under uppbyggnad.

– Pilotlinjen syftar till att främja utvecklingen i tillverkningsteknik för batterierna, förklarar Nissan och fortsätter med att berätta hur man bedriver omfattande forskning och utveckling på batteritekniken hela vägen ner på molekylnivå.

Solid state-batterierna kommer att sitta i Nissans elbilar från och med 2028. De ska ge dubbel så hög energitäthet mot dagens konventionella litiumjonbatterier, och ska leverera överlägsen laddnings- och urladdningsprestanda.

Dessutom har Nissan som mål att tekniken ska göra batterier billigare, och därmed också elbilarna billigare. Nissan hoppas att elbilarna med hjälp av tekniken ska nå kostnadsparitet med bilar med förbränningsmotorer. Allt är en del av Nissans omfattande plan Ambition 2030 som inkluderar 34 laddbara modeller fram till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.