Teslas 25000-dollars elbil kan vara av, på eller försenad

Tesla Master Plan Del 3 döljer två hemligheter.

Det är turbulent att driva ett företag som vänder upp och ner på en hel bransch. Turerna kring Teslas nästa stora kliv har varit många de senaste veckorna. Tesla och dess VD Elon Musk har i intervjuer och officiella framträdanden pratat om en billigare Tesla, som väntas kosta under 25 000 dollar.

I början på april skrev Reuters att de planerna var skrotade och att Tesla istället ska satsa på robottaxis. Det fick Elon Musk att gå i taket på plattformen X, där han sa att ”Reuters ljuger”. Fem timmar senare avslöjade Elon Musk plötsligt att Tesla ska visa upp en robottaxi den 8 augusti.

Det är inget oväntat att Tesla ska visa upp en robottaxi eftersom de planerna har stått i Teslas kvartalsrapporter sedan 2022. Det som kanske däremot förväntades var ytterligare bekräftelser på att en billigare Tesla fortfarande var på banan. Men samtidigt så gillar Tesla annorlunda PR-strategier. Att då efter Reuters-rapporten och ett Elon-utspel senare ta beslutet att sätta ett avtäckningsdatum på en robottaxi är kanske ett PR-genidrag.

Även om Elon Musk så nyligen som i december berättade att ”man arbetade på ett billigare fordon” i en intervju med fordonsingenjören Sandy Munro så är ovissheten kanske nu större än någonsin. Han sa då att bilen först kommer byggas i Texas, eftersom den nya fabriken i Mexiko inte kommer stå klar i tid.

Ytterligare rapporter, bland annat från Electrek, pekar på att projektet inte är skrotat, men senarelagt. Att Tesla först ska fokusera på robottaxin och att en billigare modellen är något som kommer först efter det.

Trots allt, Tesla Master Plan del 3, innehåller två hemliga fordon.

Två officiella datum

Just nu finns det två datum att förhålla sig till för den som söker svar. Den 23 april håller Tesla ett aktieägarmöte, och frågorna om bilens vara eller icke vara lär bli många. Och sedan så är det ju avtäckningen av robottaxin den 8 augusti som finns inplanerat också.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.