Volkswagens grekiska ö Astypalea blir nu grön – första elbilarna på plats

Pressbild: Volkswagen

I höstas avslöjade Volkswagen planerna på att elektrifiera den grekiska ön Astypalea. Nu finns de första elbilarna på plats, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande. Genom en ambitiös plan ska man hjälpa ön till att ställa om till grön energiproduktion och elektrifiera transporter.

– Astypalea kommer att bli en framtida testmiljö för minskat koldioxidavtryck i Europa. Vi kommer att i realtid undersöka vad som motiverar människor att byta till e-mobilitet och vilka incitament som behövs för att övergå till en hållbar livsstil. Astypalea kan bli en föregångare för en snabb omställning som främjas av ett nära samarbetet mellan regeringar och företag, säger Herbert Diess, VD för Volkswagen-koncernen.

Pressbild: Volkswagen

Polisen, flygplatsmyndigheten och öns kommun har fått de första elbilarna på ön. I slutet av juni startar försäljningen av elbilar till privatpersoner. Det kommer finnas tre elbilar och en elscooter att välja mellan. Dessa är Volkswagen e-up!, ID.3 och ID.4 och SEAT MÓ eScooter 125. Som komplement kommer också en helt elektrisk bildelningstjänst och samåkningstjänst.

Till 2023 kommer en ny solpark stå klar som täcker 100 procent av den energi som behövs för att ladda elfordonen och mer än 50 procent av öns totala energibehov. Tre år senare ska energisystemet vara utvidgat för att täcka 80 procent av det totala energibehovet.

Genom batterilagringssystem ska man dessutom kunna balansera elnätet och få störst nytta av solkraften. Trots stora investeringar kommer öns energikostnader att minska med minst 25 procent. Idag förser dieselgeneratorer ön med energi.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.