Volkswagens och Xpengs samarbete på elbilar i rullning

Volkswagen och Xpeng har tidigare meddelat att de gemensamt ska utveckla elbilar för den kinesiska marknaden. Nu berättar Volkswagen och Xpeng att man är överens om de tekniska ramarna i samarbetet och parterna har tecknat ett avtal baserat på det.

Volkswagen kommer att använda sig av Xpengs senaste generationen E/E-arkitekturen till grunden för utvecklingen. Tekniken kommer Volkswagen och Xpeng gemensamt att implentera på Volkswagens elbilsplattform CMP som utvecklats specifikt för Kina. Dessa elbilar ska Volkswagen börja bygga från 2026.


CEA-plattformen kommer säkerställa att Volkswagen når ett kostnadsreduktionsmål på 40 procent för sina elbilar utvecklade på plattformen jämfört med den tyskutvecklade MEB-plattform. Det genom att avsevärt minska antalet kontrollenheter, och att arkitekturen istället använder en central dator för att styra alla elektronik. En förändring som då samarbetet med Xpeng har möjliggjort.

– Konkurrensen är väldigt hård och vi måste anpassa vår kostnadsstruktur för att vara konkurrenskraftiga i den här miljön. Kostnadseffektivitet och snabb utvecklingstakt är avgörande för vår konkurrenskraft i Kinas dynamiska marknadsmiljö, kommenterade VW:s Kinachef Ralf Brandstätter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.