BP öppnar megastor laddplats för elbilar

Förra året presenterade BP sitt nya koncept Gigahub. Det innebär stora anläggningar med laddplatser längs viktiga huvudvägar och knutpunkter. Nu har en av dessa anläggningar öppnat i brittiska storstadsområdet Birmingham mitt mellan London och Manchester.

Den nya Gigahuben har 30 snabbladdare på 150 kW och 150 stycken AC-laddar på 7 kW. Alltså kan 180 elbilar ladda samtidigt. Laddplatsen ligger i direkt anslutning till den stora evenemangsparken NEC Campus.

Den nya Gigahubben kommer att serva NEC Campus sju miljoner årliga besökare, tillsammans med närområdets genomfartsleder med 60 miljoner förbipasserande fordon.

– Detta är den största privata investeringen i elbilsladdning i Storbritannien och är en tydlig markering för Storbritanniens roll som ledare inom gröna industrier. Platsen kommer att vara ett viktigt transportnav för framtiden och markerar ett viktigt steg i vår utbyggnad av infrastruktur för laddning av elbilar över hela landet, kommenterar Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt.

Sverige briljerar också

180 laddplatser är imponerande, och det är också en bra kombination med snabbladdare och destinationsladdare. Sverige briljerar också med stora anläggningar men vi är strået vassare och ligger bevisligen mer i framkant. Förra året öppnade P-huset Hagastaden i Stockholm med 800 laddplatser. Det var då Europas största P-hus för elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.