Laddningsbolagen försöker nu köpa upp Teslas skrotade laddplaner

Pressbild: BP.

Efter beskedet att Tesla gjort sig av med stora delar av sin personal kopplad till sitt Tesla Supercharger-nätverk och helt lagt om planen för hur nätverket ska utökas meddelar nu flera laddningsoperatörer att man försöker samla ihop de spillrorna som beslutet lämnat efter sig. Både tidigare personal och markägare.

I ett uttalandet skriver BP Pulse att ”vi letar aggressivt efter att förvärva fastigheter för att skala upp vårt nätverk, vilket är ett ökat fokus efter det senaste tillkännagivandet av Tesla”. Bara i USA, vilket tros bli den marknad som berörs mest av Teslas besked planerar BP att bygga närmare 3000 laddare under de kommande åren.

– Om det finns strandsatta fastighetspartners som letar efter någon att ringa, ska de gärna lyfta luren och ringa mig eller söka upp mig på LinkedIn, sa Sujay Sharma, vd för bp pulse Americas i sitt uttalande.

Bp Pulse är inte ensamma om att försöka nyttja Teslas vändning. I samband med sin kvartalsrapport så meddelade laddningsoperatören EVGO att man nu tänker påskynda sina utbyggnadsplaner.

– Det har skett en ganska betydande förändring i konkurrensdynamiken i laddningsutrymmet, sa Badar Khan, VD för EVgo och tillägger att det nu är möjligt för konkurrenter att ”komma ikapp Tesla”.

– Vi är också ivriga att anställa Tesla-anställda och föra samtal med markägare som lämnats i sticket, tillade han.

Tesla har ändrat fokus efter att det stora Supercharger-teamet på närmare 500 personer sparkades över en natt. I ett uttalande meddelade Tesla att man istället ska fokusera på att utöka befintligt laddstationer och i mindre utsträckning öppna nya.

– Tesla planerar fortfarande att utöka Supercharger-nätverket, bara i en långsammare takt när det kommer till nya platser, och ett större fokus på 100 procent drifttid och expansionen av befintliga platser, uppgav Elon Musk.

Uppdatering 11:00: Efter publicering har Elon Musk kommit med ett förtydligande

– Tesla kommer att spendera över 500 miljoner USD på att utöka vårt Supercharger-nätverk för att skapa tusentals nya laddare i år. Det är bara på nya sajter och expansioner, utan att räkna driftskostnaderna, som är mycket högre, skrev Elon via plattformen X.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.