Stockholm får Europas största P-hus för elbilar

Under gårdagen invigde Stockholm Parkering nya P-huset Hagastaden. Bygget av P-huset startade i maj 2014 och är indelat i tre delar. Just nu har två av tre delar öppnat.

Det unika med P-huset är den stora investeringen i laddinfrastruktur. Totalt finns det 800 laddplatser för elbilar. Ytterligare 200 platser kommer att tillkomma när P-huset står helt klart 2026. Tillgången på laddning gör det till Europas största P-hus för elbilar (även om alla bilar är välkomna).

– Med P-hus Hagastaden visar vi hur otroligt viktigt det är att satsa på laddinfrastruktur på bred front. När Stockholm Parkering idag installerar laddplatser är huvudregeln att vi gör det på samtliga platser, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.

– Elbilen är idag den vanligaste bilen vid nybilsköp. För att denna utveckling ska kunna fortskrida obehindrat måste det finnas ett stort utbud av laddplatser, tillägger Daniel.

Upplägget för betalning hanteras på ett enkelt sätt. Kostnaden för att ladda ingår i P-avgiften för parkeringen.

Foto: Anne Lintala

Under gårdagens invigning kunde också den minsta publika prova på att köra elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.