Kia ska använda plast från havet i sina elbilar – fiskade precis upp 55 ton

Kia planerar att använda plast som fiskats upp i Stilla havet i sina nya elbilar. Nyligen ankom den första rekordstora leveransen med 55-ton uppfiskad plast från det ideella organisationen The Ocean Cleanup.

Återvinningen av den fångade plasten börjar inom kort och Kia kommer att använda en del av materialet i sina kommande elbilar. Projektet är en del av Kias åtagande att skapa hållbara mobilitetslösningar som har en mätbar inverkan på att uppnå hållbarhet i stor skala.

Kia har redan en rad återvunna och hållbara material i sina bilar idag. Det inkluderar allt från tyger och mattor med återvunnen PET, biobaserat alternativt läder och BTX-fri färg. Som ett konkret exempel har Kia EV9 återvunna material som inkluderar fisknät som hämtats från havet i golvmattorna. Komponenterna som används i konstruktionen av EV9 tillverkade av återvunnen plast och biobaserade miljövänliga material väger runt 34 kg.

Tekniken som plasttrålaren använder kallas för System 002. Två båtar med en fångtsanordning gav sig igenom Det stora stillahavssopområdet (GPGP), där plast ansamlas i ovanligt hög koncentration till följd av vattenströmmarna i norra Stilla havet. Hur uppsamlaren fungerar förklarar videon nedaför:

Kias stöd gör att The Ocean Cleanup kan utöka sin verksamhet, och nästa steg är att sjösätta det större fångstsystemet System 03. Det är nästan tre gånger så stort som System 002 och kan fånga upp mycket större mängder plast till en lägre kostnad per kilogram året runt.

– Efter System 03 planerar vi att distribuera en flotta av system som tillsammans kommer att kunna ta bort 50 procent av GPGP vart femte år. Vi kan dock inte göra detta ensamma. Engagerade och uppskattade partners, och särskilt vår globala partner Kia, är fortfarande avgörande för att The Ocean Cleanup ska förverkliga våra ambitioner om plastfria hav, säger Nisha Bakker, partneransvarig för The Ocean Cleanup.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.