Volvos el-lastbil FH Electric utses Årets lastbil 2024

Volvo Lastvagnar kammar hem det prestigefyllde branschpriset Årets lastbil 2024 med sin eldrivna lastbil Volvo FH Electric. Juryn berömmer den elektriska lastbilens prestanda, sömlösa acceleration och att den är vibrationsfri och tyst.

– Med introduktionen av Volvo FH Electric har Volvo Lastvagnar levererat ett toppmodernt program av batteridrivna ellastbilar som lämpar sig för ett brett spektrum av transportuppdrag. Det är ett bevis på att energiomställningen ökar i styrka även i dagens utmanande affärsmiljö, säger Gianenrico Griffini, ordförande för International Truck of the Year.

Volvo Lastvagarnas VD Roger Alm mottog priset under en prisceremonin på Solutrans Transport Exhibition i Lyon igår:

– Jag är väldigt stolt över det här erkännandet att vår Volvo FH Electric har vunnit detta mycket respekterade pris. För första gången i historien har transportbranschen utsett ett elfordon till Truck of the Year. Volvo FH Electric representerar en ny era inom lastbilsbranschen och att vinna det här priset visar tydligt att övergången till utsläppsfria transporter sker här och nu, säger Roger Alm.

Serieproduktionen av ellastbilen startade 2022 vid Volvos fabrik i Tuve och utökades under detta året till fabriken i belgiska Gent.

Juryn i International Truck of the Year består av 24 journalister från stora lastbilstidningar i hela Europa. Utmärkelsen delas ut till den lastbil som har bidragit mest till vägtransporters effektivitet och som introducerats på marknaden under de senaste 12 månaderna. Bland annat bedömer juryn viktiga kriterier som teknisk innovation, komfort, säkerhet, körbarhet, energieffektivitet, miljöavtryck och total ägandekostnad.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.