Volvo, Daimler och Traton bygger snabbladdare för el-lastbilar i Varberg

Laddningsoperatören Milence ska bygga 1700 snabbladdare i Europa för tung trafik till 2027. Stationerna ska vara speciellt utformade för eldrivna lastbilar och bussar. Bakom bolaget står delägarna Daimler Truck, Traton Group och Volvo Group.

Nu har bygget av den första stationen i Sverige påbörjats i Varberg vid en rastplats intill avfart 55 på E6:an. Den nya stationen kommer att bli en viktig del i en större korridor som ska möjliggöra för den tunga eldrivna trafiken i norra Europa. I ett första steg kommer stationen att få åtta stycken CCS-snabbladdare som kan leverera upp till 400 kW i laddeffekt. På anläggningen byggs också faciliteter för föraren där de kan få en paus.

– Nyligen tillkännagav vi flera platser i Västeuropa, och jag är glad att vi nu kan påbörja utvecklingen av vår första sajt i Norden. Den nya laddhubben i Varberg är strategiskt placerad i ett viktigt logistikområde i sydvästra Sverige, mellan Göteborg och Malmö, kommenterar Anja van Niersen, vd för Milence.

I en andra fas kommer Milence sedan att utöka stationen med MSC-snabbladdare med Megawatt-effekter. Det ska göra det möjligt för en fullstor ellastbil att ladda fullt på 30 till 45 minuter.

Skiss på stationen i Varberg.

– Genom vår framtida färdplan tar vårt initiativ att skapa högpresterande gröna korridorer över hela Europa fart. Vi har fler planer på att utöka vårt nätverk med flera nyckelplatser under det kommande året, av vilka några redan är under kontrakt och under utveckling, och som alla är belägna längs viktiga strategiska områden och öppna för alla lastbilar, avslutar Anja van Niersen.

Hittills har Milence öppnat en station i nederländska Venlo. Näst på tur är en station i Antwerp i Belgien. Stationen i Varberg kommer att öppna efter sommaren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.