Volta Trucks är tillbaka med lansering i Europa 2024

Volta Trucks är tillbaka med nya ägarna. Nu förbereder sig företaget för att lansera den eldrivna lastbilen Volta Zero på utvalda marknader i Europa. Först ut är leveranser till kunder i Tyskland och Frankrike. Därefter sker en utrullning till kunder i Storbritannien och Skandinavien mot slutet av året.

Volta Trucks gick i konkurs den 17 oktober förra året, men räddades och startades upp igen den 1 december 2023. Den nya ägaren är amerikanska Luxor Capital Group som återstartat verksamheten i det nya bolaget Volta Commercial Vehicles Ltd med säte i Storbritannien.

– Under de senaste månaderna har vi noga analyserat Volta Trucks ursprungliga affärsplan och arbetat intensivt för att renodla och förenkla affärsmodellen med ett starkt fokus på snabbhet, kapitaleffektivitet och lönsamhet, berättar VD Essa Al Saleh.

Idag arbetar 150 personer för företaget i Storbritannien och fordonsutvecklingen inför uppstarten av serietillverkningen pågår för fullt med målet att nå GSR 2-standard i juli. Tillverkningen kommer att ske hos kontraktstillverkaren Steyr Automotive i Österrike med start under året.

Volta berättar också att man redan nu i april har en serie färdiga testfordon som kommer att vara tillgängliga för operativa kundtester i Tyskland, Frankrike, Skandinavien och Österrike.

– Det nya Volta kommer därför att erbjuda en ”chassi-hytt”-produkt som sedan kompletteras med ett skräddarsytt underhåll och serviceerbjudanden samt partnerskap med olika certifierade påbyggare. Den här lösningen tror vi kommer att bäst möta våra kunders omedelbara behov och stötta dem med omställningen till elektrifiering, förklarar Essa Al Saleh kring företagets nya förenklade affärsmodell.

Volta arbetar bland annat nu med att bekräfta tidigare beställningarna från redan existerande kunder samtidigt som man återskapar hela leverantörskedjan och avslutar en investeringsrunda. Det ska sedan göra ellastbilen redo för serietillverkning och leverans.

– Just nu är vi mitt i diskussioner med varje leverantör och partner för att säkerställa att deras åtaganden ligger i linje med vår produktionsplan, fortsätter Essa Al Saleh.

I sommar kommer dessutom Volta Zero synas på gatorna i Paris i samband med de olympiska spelen.

– Staden Paris planerar för att arrangera de mest miljövänliga olympiska spelen någonsin, därför är detta ett utmärkt tillfälle för våra kunder, både inom logistik och de med egna konsument-varumärken, att visa upp framtidens transporter i storstäder, avslutar Essa Al Saleh.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.