Så blir nya premien till den som köper elbil och skrotar sin fossilbil

Efter en lång tids tystnad har regeringen nu presenterat detaljerna om den skrotningspremie som man planerar att införa till den som ersätter en äldre bil med en ny elbil. Bonusen som regeringen betonar som tillfällig kommer ge ett belopp på 10 000 kronor.

För att ta del av premien måste man alltså skrota en bil med förbränningsmotor, samtidigt som man köper eller leasar en elbil. Det måste vara en renodlad elbil, och gäller endast för privatpersoner, och alltså inte för den som får en förmånsbil.

Premien kommer administreras av Boverket och totalt har regeringen avsatt 250 miljoner kronor per år under 2024 och 2025, vilket kommer räcka till 25 000 utbetalningar varje år. Den kommer med en del villkor som hur länge bilen måste ha varit registrerad på ägaren och när den besiktades senast och gälla för den som köper en elbil efter 15 augusti 2024. Man måste dessutom själv ansökan om premien.

Den nya skrotningspremien lär väl knappast bli någon kioskvältare, eller skapa någon rusning efter elbilar. På det hela kan det väl ses som symbolisk gest utan innebörd till branschen som via branschorganisationen Mobility Sweden länge efterfrågat en ny klimatbonus.

Detta gäller för den nya premien:

  1. Skrotningspremien får endast lämnas till den som har överlämnat en äldre bil med förbränningsmotor för skrotning till en auktoriserad bilskrotare.
  2. Den skrotade bilen har avregistrerats ur vägtrafikregistret på grund av skrotning tidigast den 15 augusti 2024.
  3. Den skrotade bilen kontrollbesiktigats någon gång under tiden 6 juli 2022–6 september 2023,
  4. Sökanden varit registrerad ägare i vägtrafikregistret till den skrotade bilen sedan den 6 september 2023.
  5. Den auktoriserade bilskrotaren har utfärdat ett mottagningsbevis enligt
    kraven i bilskrotningsförordningen, och
  6. Sökanden har köpt en elbil för eget bruk och tidigast den 15 augusti 2024 har registrerats i vägtrafikregistret som ägare till bilen, eller tidigast den 15 augusti 2024 har registrerats i vägtrafikregistret som leasetagare till en elbil.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.