Volvo får miljardlån till elbil som väger mindre och laddar snabbare

EU:s investeringsbank EIB har beviljat ett lån på 420 miljoner euro (motsvarnade 4,7 miljarder kronor) till Volvo Cars. Pengarna ska Volvo använda till att utveckla en helt ny elbilsplattform. Det inkluderar allt från forskning och utveckling, mjukvara och implementering av nästa generationens tillverkningsteknik.

EIB skriver att projektet förväntas resultera i ännu säkrare och mer hållbara tekniker för elbilar. Det inkluderar också elbilar som väger mindre och laddar snabbare.

Satsningen ska mynna ut i elbilar som kommer tilltala fler konsumenter, och sänka tröskeln till att köpa sin första elbil.

– Jag tror att Sverige kan vara stolta över den ledande roll Volvo Cars tar för att göra fordonsindustrin mer hållbar. Att tillverka bilar som går på el istället för fossila bränslen är bara en del av pusslet. Branschen i sig är fortfarande väldigt koltung, något som Volvo Personvagnar aktivt arbetar med att förändra, kommenterar Thomas Östros, EIB:s viceordförande.

– Volvo Cars fortsätter att arbeta hårt mot ambitionen att bli ett klimatneutralt företag till 2040. Ett sätt på vilket vi siktar på att göra det är genom att eliminera avgasutsläppen från vårt modellsortiment och investerar mot att bli ett renodlat elbilsföretag till 2030, tillägger Johan Ekdahl, CFO för Volvo Cars.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.