Tesla får grönt ljus till att bygga ut fabriken i Berlin

Tesla vill bygga ut sin fabrik utanför Berlin, ett besked som mötts av kritik från vissa organisationer som dessutom arrangerat flera uppmärksammande demonstrationer. Bland annat slog klimataktivister ut stora delar av energiförsörjningen hos Tesla och dess grannar i mars.

Men trots protesterna så har en majoritet varit för utbyggnaden, och under gårdagen röstade elva av 19 kommunfullmäktigeledamöten ja till Teslas utbyggnadsplaner. Beslutet gör att Tesla får fälla träd i anslutning till sin fabrik för att kunna bygga en tågstation och andra logistikanläggningar.

– Under polisskydd gav kommunfullmäktige i Grünheide grönt ljus till Teslas planer på att bygga en tågstation och ett lagerområde, skriver tidningen ZDF.

Tesla berättar att utvecklingsplanen som nu har godkänts skapar förutsättningarna för ökad användning av järnvägen: ”Detta är en del av Teslas planering på medellång och lång sikt.”

– Den planerade godsstationen kommer då att avlasta medborgarna med 1 900 lastbilsturer per dag, berättar Pamela Eichmann, kommunombud. Hon lyfte också fram för stadens invånare att den ökade användningen av järnvägen också kommer att gynna de övriga de tågförbindelserna till regionen. Det sätter nämligen stopp för planerna att från 2030 avveckla delar av järnvägen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.