Italien beslagtog Fiats elbilar med italiensk flagga på – inte tillräckligt italiensk

Fiats minsta elbil Topolino har hamnat i blåsvädret i Italien. Det eftersom det italienska märket bryter mot den italienska ”Made in Italy”-lagen som innebär att allt som antyder att något är italienskt, också måste vara det.

Fiat är ett italienskt varumärke, men problemet med Fiat Topolino är att den tillverkas Marocko. Det i sig är det inget fel på, men det har nu uppmärksammats att Fiat utsmyckad Topolino med en italiensk flagga. Något som alltså är ett övertramp.

Den lilla flaggan.

Italiens finanspolis uppges nu ha beslagtagit ett dussintal Fiat Topolino som bar den italienska flaggan men som monterats i Marocko. Tillslaget skedde i hamnen i Livorno i samband med att bilarna transporterades till Italien.

Fiats ägare Stellantis meddelar att man kommer ta bort det lilla klistermärket med den italienska flaggan på bilarna, och tillägger att Topolino-projektet faktiskt utvecklades i Turin. Fiat förnekar alla brott och sa att de alltid har kommunicerat på ett öppet sätt om i vilket lan Fiat tillverkar Topolino.

Nyligen hamnade Alfa Romeo i samma knipa. Det italienska märket lanserade tidigare i år den nya elbilen Milano. Men när det uppmärksammades att den skulle byggas i Polen fick det italeinska myndigheter att reagera. Alfa Romeo valde då att byta namn på bilen till Junior.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.